Zeven zaken om in het oog te houden bij het ontwikkelen van een MVP

Zeven zaken om in het oog te houden bij het ontwikkelen van een MVP

Een MVP – een minimum viable product – is een mooi startpunt om je nieuwe bedrijf neer te zetten of om een nieuw product op de markt te brengen. Zo kun je in de praktijk ervaren waar ruimte voor verbetering zit. Het kan een maatwerkapplicatie zijn of een website waarmee je kunt peilen hoeveel interesse er is in jouw idee. In deze blog vertelt Marco Polderman, oprichter van MMC IT Solutions, waar je op moet letten bij het ontwikkelen van zo’n MVP.

1. Los een probleem op

Veel ondernemers raken helemaal ‘over the moon’ van een idee dat ze hebben. Maar enthousiasmeer je met dat coole idee ook potentiële klanten? Die kans is klein. Denk vanuit een probleem dat jouw buyer persona heeft en creëer een oplossing. Oplossingen, dáár win je de oorlog mee, niet met luchtfietserij.

2. Ken je markt, tot in de puntjes

Met wat omzwervingen ben ik bij de HBO-opleiding Informatica aan het Windesheim terechtgekomen. Hier ben ik opgeleid als een all-rounder waarbij ik niet alleen applicaties leerde maken, maar ook leerde hoe ik projecten moest managen. Die leerervaring combineerde ik met werkervaring bij diverse bedrijven en lokale overheden. In 2018 nam ik een tussenjaar kwam ik bij T-MC, een procesmanagementbedrijf in Woerden, terecht. Bij hun dochteronderneming iT-MC heb ik ervaren dat een job als full-stack ontwikkelaar me goed lag. Door deel te nemen aan elk deel van het ontwikkelingsproces, kun je écht impact maken.

3. Zorg voor een onvergetelijke gebruikerservaring

In je enthousiasme is het misschien moeilijk om je te focussen op je MVP. Het risico is dat je, met het eindproduct voor ogen, nutteloze dingen toevoegt aan je product, die afbreuk doen aan de gebruikerservaring. Focus op je MVP en maak visueel welke functionaliteiten bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en welke punten essentieel om daadwerkelijk onmisbaar te zijn voor je doelgroep.

4. Zoek een technisch rechterhand

Om een goede MVP te ontwikkelen, moet je wel wat in je mars hebben. Waarschijnlijk zijn jouw ontwikkelcapaciteiten niet je sterkste punt. Zoek een technisch rechterhand die een kei is in ontwikkelen, maar die daarnaast ook echt oplossingsgericht kan denken en communicatief heel sterk is.

5. Creëer je ‘a winning team’

Stel je eigen team samen of ga op zoek naar een partij die een team beschikbaar heeft. Die zoektocht kun je zelf aan gaan of je kunt je technisch partner daarvoor inschakelen.

6. Ga live

Nee, een MVP is niet perfect, dat kan ik je garanderen. Maar als je alle punten hiervoor goed hebt uitgevoerd, ben je in ieder geval lekker op weg. Wees niet bang, zie je MVP als je eerste live test. En – heel belangrijk: zie je livegang als een continu proces. Je MVP is het begin van iets nog veel mooiers!

7. Zoek investeerders

Jij bent natuurlijk laaiend enthousiast over je idee, pardon: oplossing. Maar het brengt ook de nodige kosten met zich mee. Met korte (video-)pitch, een businessplan, een financieel plan en jaarprognoses op zak kun je op zoek gaan naar investeerders.

Geïnspireerd?

Heb jij een ondernemersdroom waar je liever vandaag dan morgen mee aan de slag wil? Download dan nu ons e-book ‘De 7 vitale aspecten om jouw idee tot een succesvol product te maken’. Wil je eens verder praten hoe MMC IT Solutions jouw organisatie kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via contact@mmc-itsolutions.nl of bel naar 0320 320 050.

Wil je op de hoogte blijven van dit soort berichten?

Schrijf je dan nu in voor onze maillinglist en ontvang de laatste tips & nieuws voor starters en groeiend MKB.

Deel dit bericht met anderen.

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Reddit

Bekijk andere berichten zoals deze.

Soms komt het wel is voor dat je nog meer nuttige informatie kan tegen komen dus tja… klik er dan nog maar één he.

Dieper in op het team: Marco Polderman

MMC IT Solutions is in 2019 opgericht in de loop der jaren zijn er mensen bij en af gekomen en

De sleutel tot het succes van iedere marketingstrategie.

We hebben in de afgelopen blogs vier marketingtheorieën besproken. Deze theorieën geven op zichzelf een aardig beeld van wat er