Standaardsoftware of maatwerksoftware? Hier moet je over nadenken

Standaardsoftware of maatwerksoftware? Hier moet je over nadenken
Als maatwerkontwikkelaars zijn wij natuurlijk groot fan van maatwerk. Toch is er ook iets te zeggen voor standaardsoftware. In deze blog vertelt Marco Polderman, oprichter van MMC IT Solutions, waar je over na moet denken als je voor de keuze staat.

1. Zoek je een standaardoplossing of een oplossing die aansluit bij je bedrijfsprocessen?

Met standaardsoftware – de naam zegt het al – krijg je een standaardoplossing. Dat is prima voor je ondersteunende basisprocessen. Maar als je je wilt onderscheiden van je concurrentie, is het beter om voor je belangrijkste bedrijfsprocessen te gaan voor een maatwerkoplossing. Die sluit immers naadloos aan bij die processen die jou uniek maken. Zo kun jij je nog beter focussen op waar jij goed in bent.

2. Ben jij in control of je leverancier(s)?

Kies je voor een standaardoplossing, dan bepaalt de leverancier wanneer er een nieuwe update komt en wat die update doet. Soms zitten daar veranderingen bij waar je helemaal niet op zit te wachten. Dat kan ongewenste verrassingen met zich meebrengen. Bij maatwerk ben jij ‘in control’ en weet je zeker dat je alleen te maken krijgt met gewenste de veranderingen.

3. Hoeveel functionaliteiten heb je nodig en wat is ballast?

Natuurlijk zijn er ook standaardoplossingen die je zo ver kunt personaliseren dat het maatwerk lijkt, maar dat kan heel overweldigend zijn. Neem Salesforce bijvoorbeeld, die oplossing is extreem uitgebreid. Om dat goed in te richten, heb je een expert nodig. Met maatwerksoftware krijg je alleen die functionaliteiten die bij jouw processen passen. Niet meer, maar ook niet minder. Lekker lean and mean dus.

4. Hoe flexibel wil je zijn?

Een groot misverstand is dat maatwerk duur is. De meeste IT-partners werken vandaag de dag in sprints. Zo kun je in etappes ontwikkelen en vaak al heel rap een MVP in handen hebben. Daarmee kun je ontdekken of jouw oplossing goed valt in de markt. Is dat het geval, kun je daarop doorbouwen en steeds meer functionaliteiten toevoegen tot het systeem je past als een oude jas. Is het niet het geval, kun je het nog vrij eenvoudig finetunen tot het wel de behoeftes vervult die er zijn. Als je oplossingen als Salesforce, Hubspot of AFAS wilt laten personaliseren, betaal je dure consultancyuren en heb je eigenlijk nog steeds een standaardoplossing. Natuurlijk is jouw zuurverdiende geld kostbaar, maar bij de keuze tussen maatwerk- en standaardsoftware, is het eigenlijk geen doorslaggevende factor.

Geïnspireerd?

Wij helpen ondernemers hun droom na te jagen. Dat kan met maatwerksoftwareontwikkeling zijn of puur om procesverbetering gaan als je maar eerst bepaalt wat de juiste kernpunten zijn. Vanuit daar kun je verder ontwikkelen om bij je big hairy audacious goal uit te komen. Heb jij een ondernemersdroom waar je niets op in wil leveren? Download dan nu ons e-book ‘De 7 vitale aspecten om jouw idee tot een succesvol product te maken’. Wil je eens verder praten hoe MMC IT Solutions jouw organisatie kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via contact@mmc-itsolutions.nl of bel naar 0320 320 050.

Wil je op de hoogte blijven van dit soort berichten?

Schrijf je dan nu in voor onze maillinglist en ontvang de laatste tips & nieuws voor starters en groeiend MKB.

Deel dit bericht met anderen.

Twitter
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Reddit
Pinterest

Bekijk andere berichten zoals deze.

Soms komt het wel is voor dat je nog meer nuttige informatie kan tegen komen dus tja… klik er dan nog maar één he.

‘Marco rust niet voor hij een oplossing gevonden heeft’

Stichting Bariatrie Groep Nederland is een patiëntenvereniging voor mensen die een maagverkleining hebben gehad. Marie Josée Koks, oprichter van de

Waarom een goed ontwerp zo belangrijk is

Wanneer je een website laat maken, zal design een groot deel van de kosten zijn. Zo hebben we websites gemaakt