Hoe een MVP directe waarde toevoegt aan jouw idee

MVP, MVP Ontwikkelen, Minimum Viable Product

In de afgelopen twee decennia is de populariteit van MVP’s extreem gegroeid. Startups gebruiken het als tool om de levensvatbaarheid van hun idee te onderzoeken. Grote bedrijven zoals Twitter, Facebook en Dropbox zijn allemaal ooit begonnen als MVP, maar wat kan dit betekenen voor jou en jouw bedrijf?

MVP Betekenis: Minimum Viable Product

Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt: “Wat is de betekenis van een MVP?”. De afkorting  staat voor “Minimum Viable Product”. Dit betekent een eerste simpele uitvoering van een product waarin de toegevoegde waarde van het product duidelijk naar voren komt.

Een MVP wordt gemaakt met als doel om het product sneller te kunnen implementeren, klanten aan te trekken en om het product goed af te stemmen op de markt. Een Minimum Viable Product kan gezien worden als het startpunt van de ontwikkeling van een nieuw product.

Na het lanceren van de MVP wordt er feedback opgevraagd bij de gebruikers, deze feedback wordt gebruikt om een betere versie te maken of te sturen naar een andere richting. Afhangend van het product vinden deze feedback rondes meerdere keren plaatst om zo keer op keer richting een beter product te werken.

MVP Betekenis

Is er verschil tussen een MVP en een prototype?

Het concept van een Minimum Viable Product lijkt heel erg op dat van het maken van een prototype, alleen zit er een cruciaal verschil tussen deze twee. Een prototype wordt gebruikt om een simpele versie van een product te maken zodat zichtbaar wordt hoe het product er uit ziet.

Een MVP is ook een werkende versie van het product met bruikbare functies, op deze manier kan het door gebruikers gebruikt worden om te testen. Dit testen levert feedback en data op waarmee verbeterd kan worden.

Voorbeelden van een MVP

Een voorbeeld is de Amerikaanse Multinational Amazon. Amazon’s oprichter Jeff Bezos begon de website begin jaren 90 als een digitale boekenwinkel. Zijn eerste idee was om een webshop te maken waren in 20 verschillende producten verkocht zouden worden, na hier goed over na te hebben gedacht had Bezos de lijst ingekort naar in totaal vijf producten die hij zou gaan verkopen op zijn website. Onder deze vijf producten vielen: video’s, boeken, software, hardware en compact discs.

Toen hij erachter kwam dat uit deze vijf producten de boeken het meest verkoopbare product zijn, besloot hij zich hier volledig op te focussen. Na de keuze volledig voor boeken te gaan maakte Bezos in zijn garage een webshop. Deze webshop was de allereerste versie van Amazon, ook wel bekend als hun Minimum Viable Product. In de eerste periode van het bedrijf heeft Jeff Bezos Amazon volledig vanuit zijn garage gerund. In de eerste jaren van Amazon zijn er veel verbeteringen gemaakt aan zowel de webshop als aan het bedrijf, het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een imperium dat in totaal $1.65 triljoen waard is.

In het bovenstaande voorbeeld wordt een Minimum Viable Product uitgelegd aan de hand van een webshop, maar het is ook toepasbaar op alles van een webshop tot aan een SAAS-applicatie.

Stel je voor dat je een boodschappen bezorgservice wilt beginnen. Er zijn dan meerdere MVP’s die gemaakt kunnen worden voor het bestel proces. Je zou een app kunnen bouwen waarin klanten hun bestellingen digitaal door kunnen geven, maar je zou ook door de buurt kunnen lopen met pen en papier om de bestellingen handmatig op te schrijven.

Beide opties zijn goed om de vraag en functies van jouw idee te testen, maar het is wel belangrijk om binnen het gebruik van een MVP te gaan voor een versie die zo snel mogelijk te testen is en binnen jouw budget past. Zo zorg je er voor dat je snel van start kan gaan en niet vast loopt.

Zet vandaag jouw volgende stappen naar een succesvolle MVP

Wil jij je volgende stappen zetten in het nieuwe ondernemen?
Download dan nu ons e-book “De 7 vitale aspecten om jouw idee tot een succesvol product te maken”.

Over MMC IT Solutions

MMC IT Solutions is een softwarebedrijf met de focus op de toekomst van jouw bedrijf. Wij helpen ondernemers, mkb bedrijven en grote bedrijven met het ontwikkelen van digitale applicaties, software op maat en het automatiseren van je werkprocessen. Dit doen wij zodat jij stressloos kan leven als ondernemer. 

Wij leveren diverse diensten gerelateerd aan software en IT zoals: maatwerk software ontwikkeling, website ontwikkeling, bedrijfsautomatisering en meer. Wij helpen jou graag verder met het ontwikkelen van jouw eigen MVP, samen gaan wij stap voor stap aan de hand van jouw idee een MVP maken die bij jou past.

Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij hun succes, om dit succes te behalen is een MVP een fantastisch startpunt. Wij gaan graag met jou zitten om jouw idee op papier te zetten en hier een krachtig MVP voor te bouwen.

Wil je graag alvast een paar stappen vooruit geholpen worden en benieuwd wat we verder voor je kunnen betekenen? 

Wil je op de hoogte blijven van dit soort berichten?

Schrijf je dan nu in voor onze maillinglist en ontvang de laatste tips & nieuws voor starters en groeiend MKB.

Deel dit bericht met anderen.

Twitter
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Reddit
Pinterest

Bekijk andere berichten zoals deze.

Soms komt het wel is voor dat je nog meer nuttige informatie kan tegen komen dus tja… klik er dan nog maar één he.

Dieper in op het team: Nevin Lenior

MMC IT Solutions is in 2019 opgericht in de loop der jaren zijn er mensen bij en af gekomen en

Hoe je in enkele minuten 2 automatiseringen kunt opzetten in de gratis versie van Zapier

Zapier, een automatiseringsplatform waarbij je zonder te veel kennis van code of api’s gemakkelijk je digitale applicaties kunt koppelen en

Vul je gegevens in en ontvang het gratis rapport in je inbox